Literatura in povezave V kolikor želite izvedeti več o pedagogiki montessori, pobrskajte po literaturi, ki vam jo priporočamo v branje.

Knjige

Srkajoči um, M. Montessori

Srkajoči um je zadnja knjiga, ki jo je napisala Maria Montessori. Je eno njenih ključnih del in zato tudi osnova za poznavanje njene pedagogike.

Skrivnost otroštva, M. Montessori

Citat Marie Montessori iz knjige Skrivnost otroštva, ki najbolje povzema sporočilo te knjige: “Ne gre za to, da bi videli metodo. Gre za to, da vidimo otroka. Da vidimo otrokovo dušo, ki je nič več ne ovira in zato lahko deluje v skladu s svojo naravo. Otrokove lastnosti, ki smo jih za hip uzrli, so preprosto del življenja, podobno kot pisane barve ptic ali dišave rož. Te lastnosti niso rezultat nobene ‘izobraževalne metode’. Seveda pa je očitno, da z vzgojo lahko vplivamo nanje.”

Nagovori staršem, M. Montessori

Vzgojni priročnik vsebuje enajst doslej še neobjavljenih člankov Marie Montessori, ki so napisani prav za starše. Maria Montessori se je vedno zavedala, da imajo starši pomembno vlogo. Želela jih je izobraziti, da bodo znali otrokom kar najbolj pomagati pri njihovem razvoju in da bodo razumeli bistvo njene pedagogike.

100 dejavnosti za spodbujanje razvoja pri malčkih po metodi montessori, E. Herrmann

Knjiga prinaša razlago bistvenih značilnosti pedagogike montessori in vsebuje predloge za dejavnosti za otroke od 18. meseca starosti. 

100 dejavnosti za odkrivanje sveta po metodi montessori, E. Herrmann

Knjiga vsebuje 100 dejavnosti, ki otroka spodbujajo k opazovanju, praktični dejavnosti in preizkušanju, da lahko samostojno odkriva svet okoli sebe. Dejavnosti v knjigi so primerne za otroka od 2. do 7. leta starosti.

100 dejavnosti za učenje branja in pisanja po metodi montessori, M.Place

Knjiga vsebuje 100 dejavnosti, ki otroku odprejo vrata v svet branja in pisanja. Dejavnosti so primerne za otroka od 2. do 6. leta starosti.

Članki

Pedagogika montessori, mag. Melita Kordeš Demšar

Objavljen tudi v reviji Sodobna pedagogika, 2007, številka 4

Video

Trevor Eissler: "Montessori Madness”

Il metodo Montessori per tutti

Superwoman Was Already Here!

Povezave

Združenje MONTESSORI Slovenije

Združenje MOTESSORI Slovenije je nastalo leta 2008. To združenje je največji povezovalni organ vseh strokovnih delavcev na tem področju, hkrati pa tudi združenje, v katerem starši lahko poiščejo informacije o montessori pedagogiki v Sloveniji.

www.zdruzenje-montessori.si

Opomba: Vsebine so povzete po strokovni literaturi (Maria Montessori: Srkajoči um,  Skrivnost otroštva, Nagovori Staršem, M. Kordeš Demšar: Pedagogika montessori, članek)

O ZAVODU

Zavod Svet montessori, šolstvo, Nova Gorica

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

O ZAVODU

Zavod Svet montessori, šolstvo, Nova Gorica

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF. All Rights Reserved

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF

All Rights Reserved

SL