Kako lahko izvem več o Zavodu Svetmontessori?

Vabimo vas, da nas spoznate v živo. Lahko nam pišete na info@svetmontessori.si ali nas pokličete na številko 041 486 998 in se dogovorimo za srečanje. Večkrat letno organiziramo tudi dneve odprtih vrat za družine, ki jih zanima naš program in bi si želele več informacij o pedagogiki montessori. Vedno smo vam na voljo tudi v primeru vprašanj.

Ali je pristop montessori primeren za mojega otroka?

Pristop montessori je primeren za vse, saj je zasnovan tako, da sledi notranjemu ritmu otroka in njegovi stopnji razvoja ter ga spodbuja, da razvije svoje najboljše potenciale.

 

Zakaj bi svojega otroka vključil/-a v izobraževanje po metodi montessori?

Okolje montessori bo vašega otroka obdarilo z voljo do vseživljenjskega učenja, raziskovanja in ustvarjanja, s sposobnostjo sprejemanja lastnih odločitev ter ga naučilo spoštovati sebe, druge in okolje.

Pedagogika montessori  izpostavlja dejstvo, da je za razvoj otroka najpomembnejši čas od rojstva do šestega leta starosti, ko se nezavedno učenje spremeni v zavedno. V tem času otrok kot goba srka vase vtise iz okolja (t.i. srkajoči um) ter si na vso moč prizadeva pridobiti določeno spretnost (t.i. občutljiva obdobja). Zato je pomembno, da otroka že zelo zgodaj izpostavimo dobro pripravljenemu okolju in mu omogočimo, da se razvija.

Kakšna je razlika med metodo montessori in tradicionalnim šolanjem?

Pri izobraževanju montessori gre za individualni pristop, otrok dela z razvojnimi materiali v prostoru, ki je skrbno pripravljen. Ima osrednjo vlogo in učitelj ga opazuje ter usmerja glede na stopnjo njegovega razvoja. V okolju montessori ni tradicionalnih šolskih klopi in šolskega zvonca, otrok sledi svojemu notranjemu ritmu, sam izbere kje in kaj bo delal.

Otroci se zelo hitro učijo odgovornosti do sebe, vrstnikov in okolja.

Kakšna je razlika med pedagogiko montessori in walfdorsko pedagogiko?

V družbi večkrat pride do zamenjave ali pa enačenja pedagogike montessori z waldorfsko pedagogiko, vendar gre za dve različni metodi. Začetnica pedagogike montessori je bila Maria Montessori, in sicer leta 1907. Od takrat se je pedagogika razvijala in prišla do oblike, kot jo poznamo danes. Začetnik walfdorfske pedagogike pa je bil Rudolf Steiner. Njegovi začetki segajo v leto 1919.

Kako se po končanem šolanju v okolju montessori otroci vključijo v tradicionalno šolsko okolje (npr. srednja šola, fakulteta)?

To je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo starši. Otroci se novemu okolju v glavnem prilagodijo brez težav, dobro se znajdejo tako samostojno kot tudi v skupini. V okolju montessori so namreč poleg akademskega znanja pridobili veščine, kot so samostojnost in zaupanje v svoje sposobnosti, samodisciplina, iznajdljivost, sistematično reševanje težav, radovednost, dobre komunikacijske veščine in voljo do učenja, kar jim omogoča, da se hitro prilagodijo spremembam.

Vsekakor je pa treba imeti v mislih, da je soočenje s spremembo okolja pri vsakem posamezniku drugačno in v veliki meri odvisno od njega samega.Zavedati se moramo, da je ob vsaki spremembi šole ali stopnje šolanja (npr. iz osnovne šole na srednjo) treba dati otroku čas, da se prilagodi novemu okolju.

Ali je program montessori v Zavodu Svet montessori versko usmerjen?

Ne. V Svet montessori se lahko vključi vsak otrok, ne glede na narodnost in versko pripadnost. Ker družba postaja vse bolj medkulturna, zahteva od nas nove oblike sobivanja. Otrokom nudimo vpogled v večja svetovna verstva in jih hkrati učimo spoštovanja svoje lastne tradicije. Posredujemo jim orodja, potrebna za razvoj kritičnega mišljenja in avtonomnosti. Svoboda odločanja ob spoštovanju lokalne tradicije in sprejemanju drugačnosti brez izključevanja drugega je ključnega pomena za duhovno bogato in mirno prihodnost. Spodbujamo večjezičnost in medkulturno zavedanje.

Kako poteka delo v večjezičnem okolju?

Otroci se lahko zelo zgodaj naučijo tuje jezike. Občutljivo obdobje za jezik je med tretjim in šestim letom starosti. V tem času je otrok zelo dovzeten za učenje tujega jezika. V večjezičnem okolju, ko tuje jezike učijo in govorijo materni govorci, tuji jezik spoznavajo in ga sprejemajo povsem nezavedno in v drugačnih kontekstih – kot gre na primer za poučevanje učnega predmeta v tujem jeziku.

Ali metoda montessori pripravi otroka na realno življenje?

Cilj pedagogike montessori je pripraviti otroka na življenje. Študije kažejo, da so otroci montessori dobro pripravljeni na življenje, tako akademsko kot tudi socialno. Današnja družba zahteva človeka, ki je pokončen in odgovoren, zaupa v svoje sposobnosti in razmišlja s svojo glavo, kar so tudi prizadevanja pedagogike montessori.

O ZAVODU

Zavod Svet montessori, šolstvo, Nova Gorica

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

O ZAVODU

Zavod Svet montessori, šolstvo, Nova Gorica

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF. All Rights Reserved

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF.

All Rights Reserved

SL