Pridi v gledališko šolo!

V prostorih zavoda Svet montessori v Kromberku bo tudi letos pod mentorstvom dramskega igralca Romea Grebenška delovala gledališka šola, v katero se lahko vključijo mladostniki od 12. leta dalje.

Trajanje gledališke šole: oktober 2023 – maj 2024
Termin: 1x tedensko, ob ponedeljkih ob 15.30
Lokacija: Prostori Zavoda Svet montessori Nova Gorica, Kromberk

Vabljeni na brezplačno uvodno srečanje, ki bo v ponedeljek, 18. 9. ob 17h v prostorih zavoda Svet montessori na katerem boste prejeli vse nadaljnje informacije glede urnika in poteka gledališke šole.

Ustvarili bomo čisto pravo gledališko predstavo! In to od A do Ž!

Sami si bomo izdelali sceno, kostume, kaj zapeli in celo plesali ter na odru za vse svoje najbližje suvereno odigrali svojo vlogo.

Več kot samo igranje vlog!

  • Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste želeli spregovoriti, a ste se naenkrat ustavili in vas je vaš glas pustil na cedilu? Ali pa ste pozabili besedilo?
    Z različnimi govornimi tehnikami naučili nadzorovati glasilke, z dihalnimi vajami se bomo umirili in si pridobili samozavest, kako glasno spregovoriti pred publiko. Spoznali bomo načine, kako se naučiti daljše besedilo in kako kljub tremi izpeljati suveren nastop.
  • Posebej se bomo posvetili tudi gibu in premikanju na odru.
    Zavedanje svojega telesa je tukaj bistvenega pomena. Spoznavali bomo sebe in svoje meje, učili se bomo novih vlog in tehnik, kako se prelevimo v nekoga drugega. 
  • Oder ne spodbuja samo kreativnosti, ampak tudi naše intelektualne, čustvene in socialne sposobnosti.
    Preko učenja vloge in besedila se urimo v koncentraciji in razvijamo empatijo. Spoznavamo drugega, mu prisluhnemo in se srečamo s skupinskim delom. Predstavo sestavlja veliko različnih figur in le s sodelovanjem in razumevanjem drug drugega je lahko uspešna. Brez skupnega napora, zanesljivosti, soodgovornosti pri skupinskem procesu in pomoči drug drugemu končni izdelek ni mogoč.
  • In nenazadnje … V gledališču spoznamo nove prijatelje, dobimo nove priložnosti za druženja, na kar pri tej hitri vožnji sveta (nehote) malo pozabljamo.

Gledališka igra je odlično orodje za otrokov emocionalen in psihosocialni razvoj!

Pogovarjali smo se z Ireno Stubelj Marinič, mag. psihosocialne pomoči in kognitivno-vedenjsko svetovalko.

Otrok z vključitvijo v gledališko šolo skozi igro raziskuje, spoznava svoja čustva in čustva drugih, lahko poskusi izraziti tisto, kar sam čuti med igro. Lahko pa tudi sprejme, da lik čuti to, česar sam ne bi nikoli.

Lažje sprejema, da so nekatera čustva prijetna in druga neprijetna in da so vsa del življenja vsakogar. Da tisti vrstnik ob njem ni vedno srečen, ni v vsem idealen, da nosi v sebi še del, za katerega morda do takrat ni vedel.

Začuti lahko, da so čustva različnih stopenj, lahko pomenijo rahlo vznemirjenost, lahko pa jih občuti zelo intenzivno, močno. Vsak jih drugače izraža, en otrok tako, drugi drugače.

V gledališki šoli lahko otrok čustva pokaže z gibom, z obrazno mimiko, lahko jih izreče, lahko jih izkriči, izjoka, lahko se razjezi. Lahko jih torej izrazi na način, ki mu morda doma, v šoli ni bil omogočen, ni bil dovoljen, v igri pa se preko tega izražanja sprosti. 

Bolj kot bo otrok čustva prepoznal, poimenoval, razlikoval, lažje bo ta čustva tudi pri sebi obvladal, uravnaval. Ob vsem tem lahko izraža igrivost, pogum, ustvarjalnost, zavzetost, lahko tvega in poskuša in popravlja in se tako uči soočanja z napakami.

Ko se otrok v gledališki igri vživlja v novo vlogo, mora biti popolnoma osredotočen na tukaj in zdaj – kaj čuti, v kakšnem položaju je, kako je postavljen v prostoru v odnosu do scenografije in soigralcev, kaj čuti v sebi, kako to izraža. Posledično se nauči čuječnosti, kar lahko uporabi tudi v vsakdanjem življenju.

Na socialnem področju se uči sodelovanja z drugimi, timskega dela, potrpežljivosti, sprejemanja tudi napak drugih, lahko se uči empatije, sočustvovanja z drugimi. Ni pomemben le njegov prispevek k igri, ampak trud vseh skupaj. Šele s skupnim sodelovanjem bo cilj dosežen, torej bo predstava uspela. Otrok lahko v gledališki šoli pridobi nove prijatelje, spozna tudi nekoga, ki ga sicer mogoče ne bi izbral za prijatelja.

Vključitev svetujem vsem otrokom, ki jih igra zanima in ki jih takšne vrste raziskovanje pokliče. Še posebej pa lahko z vključitvijo v gledališko šolo pridobijo otroci, ki jih je strah nastopanja, ki imajo težave z anksioznostjo, ki imajo slabo samopodobo, otroci, ki se težko vključijo v družbo, ki imajo težave z empatijo, z obvladanjem jeze. V gledališki šoli bodo lahko postopoma pridobili novo izkušnjo in se naučili konstruktivnejšega soočanja s težavami.

Irena Stubelj Marinič je mag. psihosocialne pomoči in kognitivno-vedenjska svetovalka. Na Goriškem v živo in po spletu nudi psihosocialno svetovanje otrokom, mladostnikom in staršem, ki se srečujejo z različnimi stiskami in težavami doma, v šoli, v družbi, pa tudi vsem tistim, ki se spopadajo z občutki izgorelosti, depresije in anksioznosti.

Potek srečanj gledališke šole

Delavnice potekajo enkrat tedensko, vsako srečanje traja 90 minut. Sledimo programu, ki je vsebinsko prilagojen glede na skupino, kjer upoštevamo posameznikove potrebe, starost in predznanje. Z vajami in tehnikami spodbujamo njihov telesno gibalni, čustveni, socialni, kognitivni in duhovni razvoj. 

Najprej se bomo seveda spoznali, da sploh vidimo kdo smo in kaj nam ustreza, katera besedila so nam všeč, katera zvrst nas mogoče mika, in na podlagi tega izbrali besedilo. Skozi srečanja se bomo besedilo naučili, izdelali kostume, sceno, se naučili tudi kaj zapeti in zaplesat. Ob zaključku leta uprizorimo gledališko predstavo, ki bo rezultat skupnega ustvarjanja, sodelovanja, izmenjave idej in predlogov. 

Letos na pravem gledališkem odru!

Kdo je Romeo Grebenšek?

Gledališko šolo vodi dramski igralec Romeo Grebenšek, ki je zaključil šolanje na AGRFT v Ljubljani – smer dramska igra in umetniška beseda. Kot član igralskega ansambla SSG v Trstu in gost v različnih profesionalnih gledališčih po Sloveniji je oblikoval več kot štirideset vlog, med njimi tudi Murna v Schimmelpfeningovem Zlatem zmaju, za katero je na mednarodnem festivalu Joachim v Kragujevcu prejel nagrado kot najboljši igralec festivala. Poleg igranja v gledališču nastopa v kratkih in celovečernih filmih, umetniško vodi amatersko gledališče Velenje, otroške gledališke delavnice in poletne kampe ter redno sodeluje pri snemanju radijskih iger ter ustvarjanju poletnega jutranjega programa na Radiu Trst A.

Razgrnimo zavese, prižgimo odrske luči, naj se igra prične!

Trajanje gledališke šole: oktober 2023 – maj 2024
Termin: 1x tedensko, ob ponedeljkih od 15.30 do 17.00
Cena: 50 €/ mesec
Lokacija: Prostori Zavoda Svet montessori Nova Gorica, Kromberk

Vabljeni na brezplačno uvodno srečanje, ki bo v ponedeljek, 18. 9. ob 17h v prostorih zavoda Svet montessori na katerem boste prejeli vse nadaljnje informacije glede urnika in poteka gledališke šole.

Prijave zainteresiranih zbiramo do 30. 09. 2023 na info@svetmontessori.si. Prosimo, da nam sporočite ime in priimek otroka, starost in telefonsko številko. Za dodatne informacije lahko tudi pokličete na telefonsko številko 041 486 998

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn

O ZAVODU

Zavod Svet Montessori, šolstvo

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

O ZAVODU

Zavod Svet Montessori, šolstvo

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF. All Rights Reserved

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF

All Rights Reserved

SL