Predavanja montessori za odrasle – NARAVOSLOVJE

Predava: Ana Čevdek
Kdaj: 2. 3. 2023 ob 17. uri
Kje: Zavod Svet montessori Nova Gorica
Cena: 20€

Otroci so naravni raziskovalci: odkrivajo, opazujejo in postavljajo vprašanja. Naš cilj je podpreti otroka v njegovi radovednosti in v njem vzbuditi zanimanje za naravo in okolje, ki naj traja vse življenje.

OD KONKRETNEGA K ABSTRAKTNEMU

V središču metode montessori je praktično, izkustveno delo. Otroku predstavimo svet od blizu, izhajamo iz konkretnih stvari, ki se jih otrok lahko dotakne, jih pogleda od blizu ter naučeno tudi izkustveno preveri.

Ko spoznava rast rastlin, dela eksperimente o pogojih za preživetje rastlin. Namesto uporabe učbenikov rastlino posadi, nato pa mora zanjo tudi skrbeti. Potrebe teh rastlin spoznava iz svoje osebne izkušnje. Takšne konkretne izkušnje mu pomagajo, da kasneje znanje širi tudi na vsa tista okolja, ki mu mogoče niso neposredno dosegljiva (npr. tropi, polarna območja ipd.). Ko ima otrok izkušnjo, jo lahko prenese tudi na bolj abstraktne stvari.

Seveda pri učenju otroku predstavimo tudi različne vire literature, pomemben pa je vrstni red teh učnih pripomočkov. Ko otrok nekaj najprej izkustveno doživi, mu bo srkanje znanja iz pisanih virov veliko lažje.

NARAVA JE NAŠA NAJBOLJŠA UČITELJICA!

V okolju  montessori ne boste našli učbenikov in delovnih zvezkov, saj uporabljamo konkretne, oprijemljive materiale, ki se jih otrok lahko dotakne. Prednost materialov montessori pa je tudi ta, da lahko otrok sam preveri, ali je pri svojem delu naredil napako. Napaka postane njegova prijateljica, saj mu pomaga, da se nekaj novega nauči. Tudi latinski pregovor pravi: “Ko se motimo, se učimo. Učimo se na napakah.” Otroku moramo pustiti, da se sooči z napakami ter da jih sam popravlja. 

Da bi del metode montessori uporabili tudi sami, pa nikakor ni potrebno, da delate le z materiali montessori. Naj bo vaša največja učiteljica prav narava! Če želite otroku predstaviti kalitev rastlin, lahko rastlino posadite v vrtu in skupaj opazujete proces. Če želite otroku predstaviti živali, raziskujte travnik ali pa obiščite živalski vrt. Opazujte dež in nabiranje kapljic, poglejte, kako gnezdijo ptice in kako se spreminjajo oblaki. Naravoslovje je v naravi in vam je na dosegu rok. Spoznajte ga skupaj z otrokom!

S predavanjem želimo staršem in učiteljem pobliže predstaviti način poučevanja naravoslovja v okolju montessori. Uvodni del bo teoretičen, v nadaljevanju pa bodo naši učitelji predstavili delo z materiali ter podali koristne nasvete, kako otroku približati učenje naravoslovja.

Za prijave in podrobnejše informacije nam pišite na info@svetmontessori.si ali pa nas pokličite na 041 486 998. Število prostih mest je omejeno.

VLJUDNO VABLJENI!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn

O ZAVODU

Zavod Svet Montessori, šolstvo

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

O ZAVODU

Zavod Svet Montessori, šolstvo

Cesta 25. junija 1B, Kromberk

5000 Nova Gorica

PRIJAVA NA E-NOVICE:

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF. All Rights Reserved

Copyright © 2020 Svet montessori Nova Gorica. Design by Studio AF

All Rights Reserved

SL